Διαχείριση Απορριμάτων

Τα drones της UcanDrone, χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των παράκτιων ρύπων

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στη ρύπανση των ακτών από πλαστικά.

Στο πλαίσιο του “Typhoon Project,” η Ερευνητική Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Κώστα Τοπουζέλη – KostasTopouzelis, χρησιμοποίησε Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ ή drones) εξοπλισμένα με αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση πλαστικών στις ακτές της ΝΔ Κρήτης. Χάρτες πυκνότητας πλαστικών με τα σημεία ενδιαφέροντος στάλθηκαν στο σκάφος Thyphoon για τη στοχευμένη συλλογή των πλαστικών απορριμμάτων. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς εξετάστηκαν περισσότερα από 20 χλμ. ακτογραμμής και συλλέχθηκε περίπου 1 τόνος πλαστικών απορριμμάτων.

Για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση των ρύπων στις ακτές της ΝΔ Κρήτης η ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου χρησιμοποίησε τα Ελληνικής κατασκευής ΣμηΕΑ της UcanDroneπου ανήκουν στην νέα Enterprise σειρά της Εταιρείας(Blackbird, Phoreas, Mera UAS, Octopus UAS), τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένο φάκελο πτήσης και φέρουν ειδικά τροποποιημένους πολυφασματικούς αισθητήρες ή αισθητήρες υψηλής χωρικής διακριτικότητας.

Τα μοντέλα έχουν εξοπλιστεί κατάλληλα ώστε να δίνουν δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου των δεδομένων που συλλέγουν και να τα αναμεταδίδουν στους επιστημονικούς συνεργάτες μέσω δικτύου 4G στα πλαίσια του IoT. Επίσης χάρις στον σχεδιασμό τους μπορούν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις ακτογραμμής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των 20χιλιομέτρων ακτογραμμής σε μόλις 1 ημέρα της δράσης.

Απ’ ότι ενημερωθήκαμε από αντιπρόσωπο της εταιρείας, τα νέα ΣμηΕΑ UcanDroneτης σειράς enterprise, είναι τα πρώτα Ελληνικά UAS με ένδειξη CE και ακολουθούν πλήρως τα πρότυπα της πρόσφατης Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (κανονισμός (ΕΕ) 2019/945για συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων μη επανδρωμένωναεροσκαφών τρίτων χωρών).

https://www.b2green.gr/el/post/74114/ta-drones-tis-ucandrone-chrisimopoiithikan-gia-tin-antimetopisi-ton-paraktion-rypon

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *